Franz Kafka: Innen el

innen_el.jpg

Kafka töredékes, papírfecniken, füzetlapokon fennmaradt írásainak harmadik kötetére szeretném felhívni a figyelmeteket.

Kafka halála után jó barátja, Max Brod író és zeneszerző lett a hagyaték gondozója. Brod – Kafka kérésével ellentétben  – (szerencsére) nem semmisítette meg a hátrahagyott feljegyzéseket, hanem publikálta azokat. Teljes egészében most olvasható először magyarul. (Az előző két kötet címe: A nyolc oktávfüzet, Töredékek füzetekből és papírlapokról)

Ez a karcsú kötet egy érdekes, izgalmas töredékgyűjtemény. Ne várjunk kerek, egész történeteket a néhány oldalas vagy néhány soros írásoktól. Legtöbbször befejezetlenek, sokszor a mondat közepén szakadnak meg. Az egyik olyan, mint egy vázlat, amit az író feljegyez magának emlékeztetőül, egy későbbi műhöz. A másik gyönyörű, kidolgozott, finom részleteket tartalmaz. Némelyik olyan, mint egy álom, szürreális, különös, kísérteties és befejezetlen. Színek, érzések, hangulatok kavarognak, aztán filmszakadás.

Kis társaság volt együtt egy szűk szobában, esti teánál. Madár repdeste körbe őket, egy holló, megcibálta a kislányok haját, csőrét a csészékbe merítette. Nem törődtek vele, énekeltek és nevettek, a madár akkor merészebb lett...” Itt a vége, tovább lehet gondolni. Kész filmetűd.

Kafka stílusa rendkívül erős, érzékletes, képeket sugárzó, a nagyszerű fordítás - Tandori Dezső munkája – pedig, csak erősíti a hatást.

Hogy lélegzik a holdfényben az erdő, hol összehúzódik, kicsiny lesz, nyomott, a fák kiemelkednek a magasba, hol szétterül, le valamennyi lejtőn, alacsony bozótos, még annyi se, a ködös távoli derengésben.”

A szellemi sivatag. A te korábbi és a te későbbi napjaid karavánjainak hullái.
Semmi, csak kép, semmi más, teljes elfeledettség.”

Az írás mint az ima formája.”

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik szeretnek játszani, akik szívesen elgondolkodnak azon, mi lehet a befejezése egy töredéknek, akik szeretnek elrugaszkodni a valóságtól, szeretik a különöst, a titokzatost, a talányost, a nem mindennapit.

Ha tetszett az ajánlóm, kérlek, oszd meg ismerőseiddel! Tegyünk együtt a könyvekért, az olvasásért! Köszönöm.

 

könyv-varázs

Szeretek olvasni és szeretnék ennek a csodás időtöltésnek minél több embert megnyerni. Ez a - nem titkolt - szándékom ezzel a bloggal.

Friss topikok

süti beállítások módosítása