Volt egyszer egy lap: Nyugat

p1220929_fotor_2.jpg

Az idén (2008) 100 éves Nyugat tiszteletére jelent meg ez a kötet az Arión és a Pallas Páholy kiadásában.
A Nyugat 1908. januártól 1941. augusztusáig kéthetente jelent meg. A XX. század elejének lendületes, mozgalmas, pezsgő irodalmi élete hívta életre ezt a folyóiratot, s olyan szerkesztők tartották életben 34 éven át, mint Osváth Ernő, Ady Endre, Babits Mihály, Móricz Zsigmond, Gellért Oszkár. A folyóirat címe is jelezte a lap szellemi hovatartozását.
A válogatás fő szempontja mindig az esztétikai érték volt. A szerkesztők keresték a régi konzervatív stílussal szembe forduló, friss, forradalmian új hangokat, de radikálisan avantgárd műveket nem közöltek. Nagy érdeme a lapnak, hogy 34 éven át független tudott maradni mindenféle politikai irányzattól.
Figyelő című rovatában zenével, képzőművészettel, színházzal, filmmel kapcsolatos esztétikai írásokat közölt. Például, Csáth Géza rendszeresen írt a Nyugatba zenekritikákat.
Ebben, a Könyvhétre megjelent ünnepi válogatásban, – ami Veress István munkája - olvashatunk novellákat, verseket, sőt színdarabokat is. 34 évfolyam 34 alkotása került egy kötetbe a Nyugat legnevesebb szerzőitől. A legnagyobb nevektől olvashatunk, de – kivéve József Attilát és Krúdyt - szerencsére nem a legismertebb műveiket, így újdonságokat is fölfedezhetünk magunknak.
Az írások között, Kaján Tibor nagy szeretettel és humorral megrajzolt karikatúrái bújnak meg.
A Nyugat hangulata, stílusvilága még ma is élő, izgalmas, érdemes csemegézni, sok színű írásaiból. Ha valaki mélyebben szeretné beleásni magát a teljes Nyugat megtalálható a http://www.epa.oszk.hu/00000/00022/nyugat.htm című oldalon.

könyv-varázs

Szeretek olvasni és szeretnék ennek a csodás időtöltésnek minél több embert megnyerni. Ez a - nem titkolt - szándékom ezzel a bloggal.

Friss topikok

süti beállítások módosítása