„Szeretve tisztelt Főcsatár” Mándy Iván válogatott levelezése

mandy_a_bloghoz.jpg

A gyűjtemény 234 levelet tartalmaz időrendi sorrendben, ebből 68-at írt Mándy. A válogatás, az utószó és a jegyzetek Darvasi Ferenc munkája.

Iszonyú rossz, lusta levélíró vagyok”, írja magáról Mándy egyik levelében.
Szinte „viszolygott a levélírástól”, emlékezik Rába György.
Nem is volt szükség rá, hogy kiterjedt levelezést folytasson, hiszen rokonai, barátai mind Pesten éltek, s Mándy szinte soha sem hagyta el imádott városát. Az ismerősökkel személyesen vagy telefonon tartotta a kapcsolatot.

Két személyhez kapcsolódó nagyobb mennyiségű levélanyag maradt fenn.
Az egyik John Batkival, Mándy egyik angol nyelvi fordítójával történt 8 éven át tartó levelezése.
A másik, feleségével dr. Simon Judittal váltott levelei 1972-ből, mikor Judit fél évig a bázeli fül-orr-gége klinikán volt ösztöndíjas.
Kaló Flórián (színész, az író egyik legjobb barátja) szerint, Juditról Mándy „...egyszer azt mondta egy viszonylag fegyelmezetlen pillanatában: „Ő a legjobb, ami történt velem az életben.”
Ezekben a levelekben fel-felcsillan a novellákból jól ismert Mándy-féle mesélős stílus,

a fanyar humor: „ A takarítás rendben megy. Kedden ablakmosás is volt. Csütörtökön már eső is volt.”,

a tárgyak élővé tétele: (az író is elutazik feleségéhez Bázelbe) „Furcsa, de már magán a lakáson is lehet érezni valami változást. (…) A konyhában a csészék és tányérok megint úgy rendeződnek el, mint amikor nyáron édesanyád elkészítette. Amikor visszajöttem Balatonról az üres lakásba. De a szomorúság elmúlt róluk. Alighanem rólam is. Vagy legalábbis múlófélben.”

Levelei főleg a mindennapi eseményekről, a magára maradt férfi csetlő-botló ténykedéseiről, a takarítónővel való kapcsolatáról, zoknimosásról, az éppen zajló filmgyári konfliktusokról szólnak. De sokat ír színházi előadásokról, a munkáiról, filmforgatásokról. Ebben az időszakban két film is készült Mándy novellái alapján, a Lányarcok tükörben (r. Bán Róbert) és a Régi idők focija (r. Sándor Pál). Ezek az írások sohasem bonyolult elemzések, inkább a távolságtartó kívülálló szemszögéből ír irodalomról, filmről, színházról.
A levelezésekben olvasható élményekből később több novella is született.

Jó író, saját színvonala alatt levelet se tud írni”, jegyezte fel Mándyról Lakatos István költő.
Ezt igazolja Esterházy Péter nem mindennapi köszöntő levele is Mándy Kossuth-díjához 1988-ból.

Szeretve tisztelt Főcsatár!
Ezúton.
(A Kossuth–díjnak, hogy Mándys lett.)”

 

Ha tetszett az ajánlóm, kérlek, oszd meg ismerőseiddel! Tegyünk együtt a könyvekért, az olvasásért!
Köszönöm.

 

könyv-varázs

Szeretek olvasni és szeretnék ennek a csodás időtöltésnek minél több embert megnyerni. Ez a - nem titkolt - szándékom ezzel a bloggal.

Friss topikok

süti beállítások módosítása