Hagymásy András: Prágai kocsmakalauz

praga1.jpg

Szívből ajánlom Hagymásy András nagyszerű „kocsmográfiai” tanulmányát.
„Na de mi is az a kocsmográfia? Eme új keletű „tudomány” az etnográfia segédtudománya: arra vállalkozik, hogy népeket, embereket kocsmakultúrájuk mentén igyekezzen megismerni és bemutatni. A kocsmográfus kitartó terepmunkával felkutatja és megismeri a tudományos szempontból releváns helyszíneket, tapasztalatait összegzi, s ha kedve tartja, publikálja. A bohém kocsmográfia eme tudományos munka csehországi művelőinek, például e sorok szerzőjének speciális szakterületét jelöli…”
Ez a kalauz két évtizedes fáradhatatlan „terepmunka” eredménye. A szerző elvezet minket Prága szinte valamennyi hospodájába (kocsma), de a drága, turistacsalogató helyeket (nagyon helyesen) kihagyja. Két kocsma között bolyongva élvezetes stílusban megírt, igazi prágai történeteket is olvashatunk. És természetesen kihagyhatatlan fejezetek: a cseh sör, a cseh konyha, az éttermi szakszótár és a kocsmalátogatási szabályzat!

De milyen is a cseh kocsma?
„...egy jelenség. Olyan közéleti intézmény, mely nálunk, nem igen létezik. A cseh kocsmába az emberek nem inni járnak, hanem élni. Beszélgetni, társadalmi és magánéleti kapcsolatokat ápolni, gondolkodni, vagy csendben mélázni, de mindenképpen a közösség részévé válni. Isznak is közben, ez igaz, de ez az ivás nem ugyanaz, mint nálunk a vasúti restiben… A cseh kocsmában jó a hangulat és nincsenek társadalmi különbségek...És az emberek beszélgetnek. Ily módon olyan össztársadalmi kommunikáció és információáramlás valósul meg, mely az embereket közelebb hozza egymáshoz.”

Ha valaki Prágában jár és szeretne behatóbban megismerkedni a könyvben szereplő valamelyik műintézménnyel, jó ha előtte tájékozódik, hiszen a könyv 2008-as kiadású. Persze, a mostani „koronás” időkben (2020) jobb, ha mindenki csak gondolatban utazgat.

A jellegzetes prágai hangulat megidézéséhez Takács Ildikó illusztrációi is hozzájárulnak.
Sör és Prága rajongóknak kötelező olvasmány.

Ha tetszett az ajánlóm, kérlek, oszd meg ismerőseiddel! Tegyünk együtt a könyvekért, az olvasásért!
Köszönöm.

praga2.jpg

 

 

könyv-varázs

Szeretek olvasni és szeretnék ennek a csodás időtöltésnek minél több embert megnyerni. Ez a - nem titkolt - szándékom ezzel a bloggal.

Friss topikok

süti beállítások módosítása