Nádasdy Ádám: 100 év – 100 kép -100 gondolat 1890-1989

100_korr.jpg

100 év képekben. Szinte a teljes XX. század.
Rendkívül érdekes, izgalmas összeállítás a Fortepan egyedülálló gyűjteményéből. 
A két magánszemély által, 10 évvel ezelőtt alapított, folyamatosan bővülő, szabad felhasználású, amatőr fotógyűjtemény ebben a pillanatban 134.663 fényképet tartalmaz. A képeket bárki nézegetheti, letöltheti.
Horváth Edit az előválogatás során minden év anyagából 4-5 képet választott.
A kiadó a kísérő szöveg megírására Nádasdy Ádámot kérte fel, aki az összeállított anyagból kiválasztotta azokat a képeket, amelyek legjobban megmozgatták a fantáziáját. A fényképek szeretetére édesanyja nevelte, aki szenvedélyes amatőr fotós volt.
A szerző kommentárjai néha pontos leírásai a képen látottaknak, sokszor hívja fel a figyelmet olyan részletekre, amik fölött a felületes szemlélő elsiklana. De az írások legtöbbször inkább "szabad asszociációk", a képek kiváltotta gondolatok, emlékek sora.

Fiatalabbaknak valószínűleg csak egy érdekes képgyűjtemény ez a könyv, de nekünk, akik jó néhány évet átéltünk ebből a 100-ból ( a szerző 42-őt, én 35-öt), nekünk az életünk képei.
Jó volt látni az Ifiparkot, a Pepita Oroszlánt, a régi Moszkva teret, - ahonnan a barátaimmal minden hétvégén kirándulni indultunk a Pilisbe - a régi, fapados kempingeket, a trapézgatyákat, Ladákat és Trabantokat … Mennyi alvó emléket, mennyi képet, hangot, illatot, mennyi gondolatot, hangulatot ébreszt egy régi kép!
De nemcsak a közelmúlt, a régmúlt képein is van mit felfedezni, megcsodálni.

Mindig is szerettem fotókat nézegetni. Sokszor elmerültem már a Fortepan képáradatában. Érdekes, tanulságos, néha mulatságos, ismerős és nagyon sokszor tragikus látni a múlt pillanatait. Szeretek belenézni hajdanvolt, ismeretlen emberek szemébe és kitalálni a gondolataikat, elképzelni az életüket.
Arra biztatok mindenkit, hogy forgassa, nézegesse, olvassa ezt az ízlésesen megtervezett, szép kiállítású, izgalmas könyvet. Gondolkodjon a múlton, hívja elő emlékeit vagy ahogy a szerző írja: „faggassa az időt!”

Ha tetszett az ajánlóm, kérlek, oszd meg ismerőseiddel! Tegyünk együtt a könyvekért, az olvasásért!
Köszönöm.

 

 

könyv-varázs

Szeretek olvasni és szeretnék ennek a csodás időtöltésnek minél több embert megnyerni. Ez a - nem titkolt - szándékom ezzel a bloggal.

Friss topikok

süti beállítások módosítása