Ljudmila Ulickaja: A lélek testéről

ulickaja.jpg

Ulickaja új elbeszéléskötete nem könnyű olvasmány, különösen annak, aki már jóval túl van „az emberélet útjának felén”. Sőt, lassan meg is duplázza azt.
Az elbeszélések szinte mindegyike az elmúlásról, a halálról szól.
A halál az a tény, amivel akarva-akaratlan valamikor mindenki szembe találja magát. Persze, a probléma nem a halállal van. Egy bizonyos kor után az ember kénytelen elfogadni, hogy a halál az élet természetes része. Megszületünk, élünk, meghalunk. Nincs mese! Ezen nem változtat se pénz, se hírnév, se hatalom. Ebben az egyben egyenlőség van. De a testi és szellemi leépülés, a kiszolgáltatottság, az emberi méltóság kényszerű feladásának gondolata, a halálnál is sokkal félelmetesebb.
Ezeket a kérdéseket is érinti ez a megrázó, felkavaró, elgondolkodtató, Ulickaja kötet.

A könyv két rész osztott.
Mindkét részt egy vers vezeti fel. Az első vers egy gyönyörű óda a nőkről, a nőkhöz. Ebben a részben 4 hosszabb elbeszélés van.
A második rész verse, megérkezés az „utolsó felvonáshoz”. Ebben a részben 7 rövidebb novella kapott helyet.

Néhány szó a témákról:

Lélek és test viszonya
Dolgaink elrendezése a halál előtt
Hit, remény
Magány
Elveszett lelkek
Testek, lelkek átváltozása
Szavaink, emlékeink elvesztése
Halálunk megválasztása

A legtöbb elbeszélés középpontjában nők állnak. Az írások egyszerű, mindennapi, emberi élethelyzetekről szólnak tömör, szikár, sallangmentes stílusban. Ulickaja képes néhány oldalon elmesélni egy egész életet. Némelyik novellában a kőkemény realitást szürreális elemekkel oldja fel.

Nehéz olvasmány, de az írónő egyik-másik írásban azért hagy némi halvány reményt az olvasó számára.
Azoknak ajánlom, akik nem félnek néha elgondolkodni az élet „nagy kérdésein”.

Meg kell még említeni a könyv borítóját (Pintér József terve), ami valósággal vonzza az ember szemét és kezét. Muszáj ránézni, kézbe venni, belelapozni, aztán elolvasni. És a gondolatok még sokáig velünk maradnak…

 

Ha tetszett az ajánlóm, kérlek, oszd meg ismerőseiddel! Tegyünk együtt a könyvekért, az olvasásért! Köszönöm.

könyv-varázs

Szeretek olvasni és szeretnék ennek a csodás időtöltésnek minél több embert megnyerni. Ez a - nem titkolt - szándékom ezzel a bloggal.

Friss topikok

süti beállítások módosítása