Sárközi Mátyás: Pesten, Londonban és a nagyvilágban

pesten.jpg

Ez a cikk- és esszégyűjtemény a Londonban élő író 1990 és 2005 között, a magyar sajtóban megjelent írásait tartalmazza. A könyv négy nagyobb fejezetre oszlik.

A Pesten címűben az 56-os menekülés körülményeiről, a honvágy nemlétéről, majd feléledéséről, a hazatérés első pillanatairól olvashatunk. Ez a hazatérés l989-ig váratott magára, ugyanis a szerző fogadalmat tett: „ (...) addig nem lépek a szülőföldemre, amíg itt életem nagy és döntő élményét, a forradalmat fasiszta ellenforradalomnak minősíti a hivatalos történelemírás.” 1990 után Sárközi Mátyás a Magyar Hírlap londoni tudósítója lett.

*

A Londonban című fejezetben – többek között – olvashatunk két amatőr festőről és a köztük lévő alapvető különbségekről. Az egyik neve Churchill, a másiké Hitler. Megtudhatjuk, milyen összefüggés van az Alice Csodaországban című világhírű regény és a pedofília között, s hogy miért rendezett a British Museum az addig zárolt, értékes, művészi pornógyűjteményéből speciális kiállítást. Bepillanthatunk angliai könyvesboltok és könyvkiadók mindennapjaiba, s a BBC magyar nyelvű adásainak műhelytitkaiba.

*

A Nagyvilágban című rész pillanatfelvételekkel indul. A helyszínek: Szudán, Svájc, St. Tropes. Olvashatunk színházról, tárlatról, zenéről, Jézusról és Sade márkiról, s megtudhatjuk, miben vagyunk mi magyarok elvitathatatlanul világelsők. Elárulom: a káromkodásban.

*

A könyv talán legizgalmasabb fejezete az Arcok című, melyben sok-sok nagyszerű íróról, zenészről, tudósról fest portrét Sárközi Mátyás. Többek között Ottlikról, Soltiról, Cs. Szabóról, Határ Győzőről, Krassó Miklósról, Friedmann Endréről (Robert Capa), és még sorolhatnám a jól csengő neveket, de inkább mindenki saját maga tanulmányozza ezeket az arcképeket, érdemes!

*

Az utolsó rövid írás a Városmajor címet viseli, s a szerző – aki egyébként Sárközi György fia és Molnár Ferenc unokája – gyermekkorából villant fel érdekes mozzanatokat.

Ajánlom minden nyitott, érdeklődő olvasónak ezt a könyvet. Sárközi Mátyás írásai sok információt tartalmaznak, stílusa könnyed, színes, jó humorú, szellemes, nagyvonalú.

Igazán szórakoztató olvasmány ez a rövid esszékötet.


Ha tetszett az ajánlóm, kérlek, oszd meg ismerőseiddel! Tegyünk együtt a könyvekért, az olvasásért! Köszönöm.

könyv-varázs

Szeretek olvasni és szeretnék ennek a csodás időtöltésnek minél több embert megnyerni. Ez a - nem titkolt - szándékom ezzel a bloggal.

Friss topikok

süti beállítások módosítása