Charles Bukowski: Posta

 

p1220993_fotor_2.jpg

Charles Bukowski (1920-1994) amerikai író és költő, általában a beat nemzedék tagjának tekintik, bár eléggé kilóg mindenféle skatulyából. Első regénye a Posta, amit állítólag három hét alatt írt meg. Lehet, az ember sok mindenre képes végső elkeseredésében.

A könyv főhőse Henry Chinaski, aki „tévedésből” elhelyzkedik a postánál. Ez a tévedés pontosan 11 évig tart. Chinaski=Bukowski, ez a regény minden sorából érződik. Személyes hangú beszámolót olvashatunk, egy már nem túl fiatal, az amerikai társadalom peremén élő, alkoholista, lóversenyző, nőfaló, zene- és irodalomkedvelő, napról-napra tengődő pasas életéről. 11 évig gürizik a postán. Megpróbál megfelelni a teljesíthetetlen normáknak és elvárásoknak, de már az elején látjuk, hogy ő alkalmatlan erre. Nem akar belerokkanni a mindennapi monotóniába.
„Tizenegy év csak úgy átvillan az ember agyán. Ennyi idő alatt sok embert láttam, akit egyszerűen bedarált a meló. Sokan gyakorlatilag elfogytak. Ott volt például Jimmy Potts a dorsey-i fiókból. Amikor először láttam, Jimmy egy jó felépítésű fickó volt, csak úgy feszült rajta a fehér pólója. Mostanra teljesen leépült.”
Chinaski ezt nem akarta megvárni, s úgy döntött inkább ír egy regényt. Íme.
A könyv „olvastatja magát”, szinte egyvégtében elolvasható. A stílusa gördülékeny, elég nyers vagy, ha úgy tetszik, őszinte. Mindenesetre, ha valaki nem tűri a „csúnya” szavakat egy regényben, az inkább ne kezdjen bele az olvasásába. Ez nem egy hollywoodi történet, nem egy babazsúr leírása, hanem egy „átlag amerikai” életének kőkemény bemutatása.
A regény végére érve szívünket melengetheti az a felismerés, hogy az amerikai posta szinte semmiben sem különbözhetett a magyartól, legalábbis a 60-as évek tájékán.
Ajánlom mindenkinek, akit érdekel a beat irodalom, Amerika „másik arca” és a 60-as évek.

 

 

 

könyv-varázs

Szeretek olvasni és szeretnék ennek a csodás időtöltésnek minél több embert megnyerni. Ez a - nem titkolt - szándékom ezzel a bloggal.

Friss topikok

süti beállítások módosítása