Nick Hornby: Vájtfülűek brancsa

vajt.jpg
A szerzőt, azt hiszem, nem kell bemutatni. Több könyve is megjelent már magyarul. Legsikeresebb a Pop, csajok satöbbi (High Fidelity) volt. Szinte minden írásával nyert valamilyen díjat. Regényeiből sikeres filmek készültek.

A most kiadott könyvének alcíme: Egy olykor elkeseredett, de örök optimista olvasó naplója.

Nick Hornby huszonnyolc hónapon át írt könyvkritikákat egy amerikai irodalmi folyóiratba a Believer-be, arról amit éppen olvasott (Stuff I’ve been reading volt a rovat címe). Ezekből az írásokból született ez a könyv. Egy hivatásos olvasó könyve, természetesen rögtön felkeltette érdeklődésemet. Így ír a bevezetőben:

Nos hát, ez itt az olvasás mikéntjéről, mikorjáról, miértjéről, és mivoltáról fog szólni ...”

Arra buzdít, hogy mindenki olyan könyvet olvasson, amilyen számára a legmegfelelőbb. Nem kell elolvasnunk minden klasszikust vagy minden irodalmi díjas könyvet, ha azt csak iszapbirkózásnak érezzük.

...mindannyiunknak csakis az örömért kellene olvasnunk!...Olvass, amit akarsz, lényeg, hogy alig várd, hogy folytathasd.”

Hornby könyvismertetései általában rövidek, lényegre törők, szókimondók. Távol áll tőle minden irodalmi nagyképűség, fellengzős eszmefuttatás. Ír klasszikusokról, verseskötetekről, életrajzokról (pl. Bob Dylan, Robert Lowell, John McEnroe, Csehov,) autista gyerekekről szóló, dohányzásról leszoktató, zenei és sok más témájú könyvről, s teszi mindezt könnyed, élvezetes stílusban, rendkívül jó humorral. Vigyázzunk a járműveken való olvasással, mert lehet számítani rá, hogy időnként hangosan felnyerítünk!

Azoknak ajánlom, akik élvezetet találnak nem csak az olvasásban, hanem a könyvekről szóló írások olvasásában is. Igaz – lévén a szerző angol –, sok olyan angol és amerikai könyvről ír, ami nálunk nem kapható, így csak bosszankodhatunk, ha egy könyv fölkeltette érdeklődésünket, de elolvasni nem tudjuk. Ennek ellenére is nagyon szórakoztató olvasmány.

 

Ha tetszett az ajánlóm, kérlek, oszd meg ismerőseiddel! Tegyünk együtt a könyvekért, az olvasásért!
Köszönöm.

 

 

könyv-varázs

Szeretek olvasni és szeretnék ennek a csodás időtöltésnek minél több embert megnyerni. Ez a - nem titkolt - szándékom ezzel a bloggal.

Friss topikok

süti beállítások módosítása