Alexandra Salmela: 27 avagy halál teszi a művészt

27_kor.jpg

Marta - vagy ahogy ő hívja magát művésznevén Angie - a regény főszereplője 27 éves. Prágai egyetemi tanulmányainak többszöri feladása után, már csak írói ambícióinak szeretné szentelni életének hátralevő egy évét. Azért egy év, mert elhatározta, hogy csatlakozik a 27-esek klubjához. (Fiatalabbak kedvéért: Brian Jones, Jim Morrison, Kurt Cobain, Janis Joplin, Jimi Hendrix és még sokan, akik mind 27 éves korukban rejtélyes körülmények között haltak meg vagy lettek öngyilkosok.)

Terve, hogy megírja élete fő művét, és mint imádott példaképei, 28 éves kora előtt önkezével vet véget életének. Hogy tervét véghez vihesse, adódik egy nagyszerű lehetősége. Finnország északi részére, egy háromgyerekes család világtól elzárt tanyájának szaunaépületébe költözhet. A nagy durranás, a világra szóló irodalmi mű azonban sok-sok próbálkozás ellenére sem akar megszületni, de a finn család idillikusnak hitt mindennapjait Angie-nek sikerül rendesen feldúlnia.

4 szemszögből ismerjük meg az eseményeket:

Angie 27

Kasszandra, a kóbormacska

Astra, a sárga családi autó (az ő elbeszélése a legidegesítőbb)

Röfi úrfi, a mindig derűs, hurráoptimista játékmalac

Angie kudarcos írói szárnypróbálgatásai, a háromgyerekes család zűrös mindennapjai, az anya túlzott környezettudatossága, családi bevásárlás a szupermarketban, mind-mind kiváló alkalom a helyzetkomikum kihasználására. Ez nem is marad el.

Fanyar humor, irónia, önirónia jellemzi a regény hangnemét. Vannak jó pillanatai, de az egész valahogy mégis kevés. Nem igazán tud túllépni a sztereotípiákon.

A fő gondom az volt a könyvvel, hogy egyik szereplőjével sem lehet azonosulni, egyiket sem lehet igazán megszeretni. Lehet, hogy ez volt az írónő célja, akkor sikerült. De végig úgy éreztem, ő sem tud mit kezdeni a szereplőivel. És ezzel sajnos így voltam én is.
A regény könnyen olvasható, és könnyen felejthető is.

 

Ha tetszett az ajánlóm, kérlek, oszd meg ismerőseiddel! Tegyünk együtt a könyvekért, az olvasásért!
Köszönöm.

könyv-varázs

Szeretek olvasni és szeretnék ennek a csodás időtöltésnek minél több embert megnyerni. Ez a - nem titkolt - szándékom ezzel a bloggal.

Friss topikok

süti beállítások módosítása