Claire Kilroy: Finomhangolás

finomhangolas.jpg

Eva Tyne New Yorkban élő ír hegedűművész. Krimibe illő körülmények között talál rá álmai hegedűjére. A csodálatos hangú, ám kétes származású hangszerről azt feltételezi, hogy egy Stradivari.

Nagy nehezen összeszedi a hatalmas vételárat és övé lesz a hegedű. Magdalenának nevezi, s nélkül már el sem tudja képzelni az életét.

A hegedűmre gondoltam, a fából és drótból való szárnyaimra. Végtelenül finoman hangolt húr, négy húr Magdalena hajóorrára fűzve. Hétköznapi anyag, különleges tulajdonságokkal. Most értettem meg, miért tették fel olyan sokan az életüket arra, hogy hétköznapi fémből aranyat csináljanak.”

Bár megvan a hőn áhított hangszer, élete mégsem alakul jól. Szakít szerelmével, új barátot talál, de élete egyre zűrösebb, egymást érik a váratlan fordulatok, vélt és valós események irányítják cselekedeteit, mindennapjain kezd eluralkodni a káosz.

A hegedűről kiderül, hogy del Gesu, amely sokak szerin talán még csodálatosabb hangú, mint a híres Strad.
Eva művészi karriere szárnyal. Mindenki kíváncsi a csodás hangszerre, egymás után kapja a koncert felkéréseket. Magánélete azonban továbbra is romokban hever. Csalódást csalódás követ. Kapcsolatai sorra széthullanak. Talán még csodálatos hegedűjéről is le kell mondania, mikor feltűnik a hajdani tulajdonos lánya.
Úgy tűnik mindent elveszít, ami fontos volt az életében, de azért a regény vége még tartogat néhány csavart.

Mindenesetre az olvasó számára nyilvánvalóvá válik, hogy nemcsak Eva hegedűjének, de Eva személyiségének is nagyon nagy szüksége lenne arra a bizonyos FINOMHANGOLÁSRA ahhoz, hogy a továbbiakban működőképes legyen az élete.

Az eseményeket Eva hangján olvashatjuk. Pörgő stílusú, váratlan fordulatokban bővelkedő, jó karaktereket szerepeltető, jól megírt könyv a Finomhangolás.
Olvasmányos, szórakoztató, ha valami könnyűre vágyunk.

 

Ha tetszett az ajánlóm, kérlek, oszd meg ismerőseiddel! Tegyünk együtt a könyvekért, az olvasásért!
Köszönöm.

könyv-varázs

Szeretek olvasni és szeretnék ennek a csodás időtöltésnek minél több embert megnyerni. Ez a - nem titkolt - szándékom ezzel a bloggal.

Friss topikok

süti beállítások módosítása